Об’єднуюча сила природи: міст між людиною та духом

Всесвітній день довкілля: як усвідомлення важливості природи сприяє духовному зв’язку з нею

forest along a river ©2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Зупиніться і відчуйте запах троянд

5-го червня відзначається Всесвітній день довкілля — глобальна ініціатива спрямована на сприяння екологічному діалогу та вирішенню проблем. У різних релігіях природі надають великого значення, часто вона слугує священною емблемою віри. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, поділяючи християнські погляди на природу, заохочує своїх членів ставитися до світу природи з вдячністю і шануванням. Покійний апостол, старійшина М. Рассел Баллард, наголошуючи на важливості взаємодії з природою, сказав: “Щоб по-справжньому шанувати Творця, ми мусимо бути вдячними за Його творіння. Нам потрібно планувати і знаходити час, щоб спостерігати за дивами природи”. У світі, поглиненому зайнятістю, старійшина Баллард радить членам Церкви “зупинитися і відчути запах троянд”, щоб відновити зв’язок з Богом, іншими людьми та самими собою.

people walking on the beach ©2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Знайдіть час, щоб “відчути спокій”

Самоусвідомлення

У Біблії Бог закликає: “Будьте спокійними, та знайте, що Я є Бог”. У сучасному суспільстві, де все так швидко відбувається, досягти такого спокою є складним завданням, особливо для молодшого покоління. Пандемія Covid-19, однак, змусила багатьох опинитись в ізоляції, що дало людям можливість особисто перезавантажитись і дізнатися про цінність особистої присутності і самоусвідомлення. Один з методів досягнення самоусвідомлення, який стає все більш популярним, — проводити більше часу на природі. Науково доведено, що взаємодія з навколишнім середовищем покращує психічне самопочуття і сприяє позитивному мисленню, а також допомагає відчувати спокій і зміцнює психологічне здоров’я. Перебування на природі спонукає до самоаналізу, допомагаючи багатьом заглибитися в себе, щоб набути самоусвідомлення і внутрішнього спокою.

bridge extending into lake ©2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Самоусвідомлення веде до духовності

Міст до божественного

Колишній Президент Церкви Джон Тейлор зауважив: “Якщо ви подивитеся на пташок, звірів або людський організм, то побачите щось бездоганно прекрасне і гармонійне, гідне роздумів про те, що Бог існує”. У світі, де мирського стає дедалі більше, концепція існування Бога часто ігнорується. Проте занурення у світ природи часто спонукає до виникнення глибших екзистенційних запитань. Старійшина Стівен Л. Річардс, інший вже покійний апостол Церкви, ототожнював красу з “чистою релігією”. Він висловив сумнів у тому, що “якась розумна істота колись мала хоч якесь уявлення про особистість Бога, не перебуваючи в оточенні прекрасного і чарівного”. Для святих останніх днів зустрічі з божественним часто відбуваються серед природи, про що свідчить відновлення Церкви, яке розпочалося в гаю, де Джозеф Сміт молодший побачив Бога та Ісуса Христа. Природа слугує каналом для зв’язку з божественним, спонукаючи людей шукати духовного досвіду.

За багатьма іншими релігійними традиціями члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів покликані бути управителями на землі, сприймаючи природу як міст до Бога. Завдяки природі люди вчаться знаходити “спокій” і дізнаються, що Бог може бути ближчим, ніж вони думали про це раніше.