Навчитися бути незалежними

Навчитися бути незалежними

           “Без духовного самозабезпечення не буде самозабезпечення матеріального”, - така думка прозвучала під час зустрічі з Майком Мюрреєм, заступником голови Постійного фонду освіти Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Майк має ступені магістра з інженерії та управління бізнесом Стенфордського університету, він є керуючим партнером Cristal Springs Foundation, раніше працював керівником багатьох інноваційних міжнародних проектів з подолання бідності, віце-президентом відділу роботи з персоналом та адміністрування Microsoft, директором з маркетингу в Apple Computer.

           Приїзд поважного гостя був пов’язаний з початком роботи церковної програми самозабезпечення. Зустріч проходила 9 грудня в Києві. Учасниками були не лише члени Церкви, але і всі бажаючі. Нова програма передбачає допомогу тим, хто бажає змінити своє життя на краще: шукає роботу, бажає почати власний бізнес, отримати вищу освіту. Одне з завдань програми - навчити людей ставати самостійними. Допомога буде надаватися за принципом, який можна образно описати так: не давати нужденній людині “рибу”, а навчити її “ловити”. Саме про це говорив Майк Мюррей: “Ми завжди будемо піклуватися про нужденних, але наше завдання зараз - навчити людей бути незалежними і відповідальними за своє духовне і матеріальне життя”.

            Майк Мюррей також підкреслив, що існує тісний зв’язок між духовним і мирським самозабезпеченням. Якщо в наше життя увірвуться життєві бурі, перше, що має зробити кожен---це звернутися за допомогою до Бога. Головний принцип дії нової програми - віра і довіра Господу, тобто отримання правильних духовних звичок, які допоможуть зберегти спокій і впевненість за будь-яких обставин.

Кожен з нас має недоліки. Але ми можемо молитися про те, щоб Господь відкрив у нас талант, який допоможе подолати ці недоліки і самостійно вирішувати земні проблеми, роблячи нас більш досконалими духовно.

            Мета програми самозабезпечення - навчати людей позбавлятися звички бути залежними. Важливо, щоб людина відходила від таких думок, як: “я страждаю, мені просто зобов’язані допомогти!” Така позиція хибна, вона веде залежну людину до ще більшої бездіяльності. Тому необхідно звільнити людину, дати їй поштовх до позитивних змін в житті. Щоб життєву установку “дайте!” чи “знайдіть мені роботу!” замінити на “я хочу взяти участь”, “я хочу змінити своє життя”. Інакше кажучи, треба навчитися не боятися брати відповідальність за власне життя.

            Програма вже успішно працює в інших країнах. Україна - шістдесят сьома в цьому переліку. Дуже важливо, що вона діє під керівництвом священства Церкви. Навчені спеціалісти - це члени Церкви, які будуть працювати в спеціально облаштованому офісі. Ця робота - волонтерська. І хоча програма із самозабезпечення не гарантує відсутності проблем, вона дає гарантії того, що людина зможе мати впевненість у власних силах, справжню незалежність і життя, побудоване на євангелії.