Хроніка візиту президента Ухтдорфа і старійшини Андерсена до країн Східної Європи

Хроніка візиту президента Ухтдорфа і старійшини Андерсена до країн Східної Європи

Візит президента Дітера Ф. Ухтдорфа і його дружини та старійшини Ніла Л. Андерсена і його дружини до країн Східної Європи почався ввечері 27 травня з відвідування Києва.

Програма візиту була дуже насиченою. 28 травня після короткої екскурсії містом гості взяли участь у презентації нового діагностичного центру. Гуманітарна служба Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів надала 30 % суми, необхідної для обладнання цього нового медичного закладу сучасним устаткуванням. У якості подарунка була також надана колекція картин, які будуть радувати око майбутніх відвідувачів центру.

Організатор проекту - Олександр Серафімович Ситник, який очолює раду Міжнародного фонду 'Українські реформи' - відзначив, що мета створення центру полягає у наданні кваліфікованої і недорогої медичної допомоги соціально незахищеним верствам населення. Медичний центр організовано таким чином, що у ньому зібрано все необхідне обладнання для проведення якісної променевої діагностики. Планується, що Центр стане одним з найкращих в Україні вже в поточному році, а за кілька років - одним з провідних у Європі.

У презентації взяли участь представники міської і районної адміністрації м. Києва і Києво-Святошинського району, представник комітету з питань релігії. Всі вони висловили вдячність учасникам проекту, які зробили внесок у таку необхідну для міста справу. Вони побажали Центру успішної праці з огляду на його непересічні можливості.

Президент Ухтдорф вручив пану А.С. Ситнику сертифікат, що підтверджує благодійний вклад Церкви в будівництво Центру. Він розповів, що спочатку цю ділянку землі було запропоновано для будівництва храму ЦІХСОД, але Президент Хінклі обрав для нього інше місце, те, де зараз швидкими темпами будується храм . 'Ми не можемо не погодитися з тим, - продовжував президент Ухтдорф, - що то було мудре рішення, оскільки ця ділянка ідеально підійшла для будівництва діагностичного центру, який буде служити людям. Ісус Христос завжди допомагав нужденним, і тепер у вашого центру є прекрасна перспектива продовжити Його справу'.

Подякувавши за можливість взяти участь у цьому важливому проекті, президент Ухтдорф зробив ще один подарунок. Він подарував скульптурне зображення Головного Цілителя - Ісуса Христа. Це невеликих розмірів копія статуї Спасителя, яка знаходиться у Центрі для відвідувачів у Солт-Лейк-Сіті. Президент Ухтдорф висловив надію, що для неї знайдеться місце в медичному центрі, і відвідувачі, поглянувши на неї, зможуть згадати про втіху і надію на зцілення, які ми отримуємо завдяки Христу.

На завершення пан Ситник передав президенту Ухтдорфу листа подяки.

Офіційна церемонія завершилася екскурсією по діагностичному центру.

Після презентації медичного центру гості поїхали на місце будівництва храму Церкви. Там за старою доброю традицією делегацію зустріли хлібом-сіллю. Ця традиція дуже сподобалася президенту Ухтдорфу і старійшині Андерсену. Вони з радістю скуштували по шматочку рум'яного короваю, вмочивши його, як, і годиться, у сіль.

Керівників Церкви вітала група хору Київського Українського колу, яка виконала пісню 'Ой зелене жито, зелене', а квартет 'Сад пісень' під власний супровід двох бандур, скрипки і сопілки виконав ще одну пісню - 'Ой ходила дівчина бережком'. По закінченні президент Ухтдорф сказав: 'Пісні є відображенням душі України, і вона - прекрасна!'

Після екскурсії по храму і храмовій території президент Ухтдорф зустрівся з місіонерами, які служать в Українській Київські місії. Деякі з них поділилися своїми почуттям перед зустріччю з апостолами Господа. Сестра Білецька: 'Я дуже рада нагоді особисто почути апостола Бога. Я знаю, що він може допомогти нам отримати відповіді на наші питання. Впевнена, що це буде особливий духовний досвід для мене. Я зараз служу на місії й хочу знати, як краще виконувати місіонерську роботу, як підготувати людей до відкриття храму на українській землі. Я дуже сподіваюся отримати необхідні для мене поради'.

Старійшина Брукс: 'У мене прекрасні почуття від того, що дуже скоро я зможу почути слова пророка, звернені до мене, знайти в них духовну підтримку і допомогу. Мені, як і багатьом молодим людям, хотілося б дізнатися, як я можу вдосконалюватися, як можу зміцнювати своє свідчення, щоб переконувати людей силою Святого Духа, що ця Церква істинна'.

Зустріч президента Ухтдорфа і старійшини Андерсена з членами Церкви відбулася ввечері 28 травня в приміщенні когрес-холу податкової адміністрації. Зал був повністю заповнений. Члени Церкви приїхали зі всієї України. Було багато молоді, сімей з маленькими дітьми, літніх людей.

'Я пам'ятаю, як у 1995 році президент Ухтдорф уперше відвідав Україну, - згадує Тетяна Кіхно. - Він брав участь у зборах молоді. Тоді я готувалася до служіння на місії, і він передав мені тоді особливий Дух, Який спрямовував мене упродовж усієї місії'.

Перед зібранням виступив керівник Східноєвропейської території Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів Пол Б. Пайпер. Кажучи про благословення відновленої євангелії, він зазначив: 'З 1830 року у нас на землі знову є провидці, пророки і одкровителі. Усього їх 15, і 2 з них зараз присутні з нами'.

Старійшина Андерсен, який виступав наступним, розповів про уроки, отримані ним у 1970 році під час місіонерського служіння у Франції: 'В одній філії було 3 активні члени Церкви. Мій напарник порадив мені тоді бути особливо уважним до них та інших членів Церкви, намагатися допомагати їм залишатися активними'. І ось через 17 років у мене була можливість повернутися у той самий прихід, де вже було 50 братів і сестер. Якою ж була моя радість, коли я побачив двох з тих трьох перших членів Церкви. Служачи у Франції у якості президента місії, я брав участь у виборі й купівлі ділянки земля для будівництва дому зборів для цієї філії. А через деякий час, уже будучи радником у президентстві Західноєвропейської території, був присутній при освяченні цього дому зборів. Один з моїх друзів у Франції, якому вже 84 роки, запитав у мене, чи не можу я допомогти їхній країні з будівництвом храму, бо він не хоче помирати до того, як буде побудовано храм… В Україні Церква також знаходиться на стадії становлення. І так чудово, що саме тут, у Києві, вже будується храм'. Старійшина Андерсен висловив надію побачити відкриття храму на власні очі.

Сестра Ухтдорф поділилася із зібранням своєю історією навернення. Вона зазначила: 'Євангелія поєднує нас, навіть якщо ми розмовляємо різними мовами'.

У своєму виступі президент Ухтдорф звернув увагу членів Церкви на те, що найпрекраснішим даром після дару самого життя є свобода волі. Господь хоче, щоб ми робили свій вибір. Тому ми тут. Він процитував 11 уложення віри, підкресливши, що ми поважаємо всіх людей за все прекрасне, що вони роблять, і ми запрошуємо їх прийти і подивитися, що ще ми можемо зробити для них. Ми не в опозиції. Нам не потрібно нікого переконувати. Однак ми можемо свідчити людям своїм праведним способом життя. 'Давайте переконаємося, - закликав президент Ухтдорф, - що наша домівка - це дім молитви, посту і віри'.

'Скоро храм буде добудовано, - сказав президент Ухтдорф. - Запрошуйте вже зараз усіх бажаючих прийти на День відкритих дверей і ви побачите, що вони будуть зворушені не лише красою будівлі, але і відчують особливий вплив Святого Духа'.

Наступного дня, 29 травня, президент Ухтодорф і старійшина Андерсен вилетіли в Самару.